Deelnemers met UiTPASSEN

Thema
Participatie

Eenheid
Aantal per tienduizend inwoners.
Aandeel in percentage.
Aantal per tienduizend inwoners voor leeftijdscategorie.
Absolute getallen in cijfertabel.

Definitie
Dit dashboard toont het aantal deelnemers met UiTPASSEN van de gemeente in verhouding tot een vergelijkingsgroep. UiTPAS is een spaar- en voordelenprogramma dat met een puntenspaarsysteem tot vrijetijdsparticipatie stimuleert.

Met deze pas verzamelen deelnemers telkens een punt wanneer zij deelnemen aan een UiTPASactiviteit van een vrijetijdsorganisatie waar de UiTPAS actief is. Vervolgens kunnen de deelnemers deze punten bij aangesloten organisaties omruilen. Deze organisaties bepalen zelf welke voordelen ze aan de UiTPAS koppelen.

De lokale vrijetijdsmonitor maakt voor de gemeente in kwestie een opdeling tussen het aantal unieke UiTPASSEN in 2017. Hieruit filtert de monitor het aantal gebruikers die in 2017 voor het eerst met dit systeem kennismaakte. Vervolgens wordt ook de verhouding van deze nieuwe groep weergegeven tegenover het totaalaantal unieke gebruikers van de UiTPAS. 

UiTPASSEN met kansentarief:

De UiTPAS heeft speciale aandacht voor mensen in armoede. Deze personen krijgen bovenop de spaar- en ruilkansen een structurele korting op het vrijetijdsaanbod dat het UiTPASlabel draagt. Deze korting is geldig in de gemeente waar deze personen zich voor de pas hebben ingeschreven. 

De lokale vrijetijdsmonitor maakt voor de gemeente in kwestie een opdeling tussen het aantal unieke UiTPASSEN met kansentarief in 2017. Hieruit filtert de monitor het aantal gebruikers met recht op kansentarief die in 2017 voor het eerst met dit systeem kennismaakte. Vervolgens wordt ook de verhouding van deze nieuwe groep weergegeven tegenover het totaalaantal unieke gebruikers van de UiTPAS met kansentarief.

UiTPASSEN per gender en leeftijd:

De lokale vrijetijdsmonitor maakt tevens een opdeling tussen mannelijke en vrouwelijke gebruikers van de UiTPAS. Deze worden in de grafiek percentueel weergegeven. Ook toont de monitor het gemiddelde aantal UiTPASSEN per tienduizend inwoners van bepaalde leeftijdscategorieën zoals publiq deze hanteert: vanaf peuterleeftijd (0+); vanaf kleuterleeftijd (3+); kinderen vanaf 6 jaar (6+); kinderen vanaf 9 jaar (9+); jongeren vanaf 12 jaar (12+); jongeren vanaf 15 jaar (15+); en volwassenen (18+). 

Bron
publiq

Opmerkingen 
De leeftijdscategorieën die publiq hanteert, kunnen afwijken van de leeftijdsklassen die in het jeugdwerk gebruikelijk zijn.

Om telkens een punt te verzamelen moet een gebruiker van de UiTPAS inchecken op een locatie waar UiTPASapparatuur aanwezig is. De cijfertabel toont voor de gemeente in kwestie dan ook het absolute aantal Check in. Het is voor veel organisaties echter nog een uitdaging om met de incheckapparatuur een nauwkeurig onderscheid te maken tussen actieve participanten en receptieve toeschouwers.

Leveringsdatum
februari 2018 over het werkjaar 2017

Contactpersoon
Lara Grieten, vrijetijdsmonitor@vlaanderen.be


Brontabel 
Download de gegevenstabel.

link naar bron tabel afbeelding senioren


Open data
Bekijk de publieke gegevens.

link naar open data


Rapporteringsplatform
Ga zelf met de cijfers aan de slag. 

link naar de cijfers